Köpeklerin kanlı ishali genç köpeklerde şiddetli viral enterit ve miyokardit le seyreden bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Parvovirüs infeksiyonu köpeklerde sık görülen bir infeksiyondur ve halk arasında kanlı ishal adıda verilir. Parvovirüs kolay bulaşır ve salgınlara neden olur. Virüs elbiseler,yerler,boxlar,padoglar,yemlik ve suluklarda 5 aydan daha fazla canlı kalabilmektedir Parvovirüs,bir çok dezenfektan ve deterjanlara dayanıklıdır, Çamaşır suyu ile uzun süreli yapılan dezenfeksiyon etkenin yıkımlanmasında etkilidir.
Virüsün bulaşması enfekte köpeklerin dışkısı ile direkt temas yada kontamine olmuş mataryallerin ağız ve burun ile teması şeklinde olur. Virüs akciğer dalak karaciğer böbrek ve miyokardiumda izole edilebilir. Klinik belirtiler etkilenen organa bağlı olarak oluşur.
İnfeksiyon 12 haftalıktan küçük köpeklerde şiddetli seyreder. Kusma ,kanlı ishal,iştahsızlık ve dehidrasyon infeksiyon sonucu oluşan enteritisin tipik belirtisidir.kusma çok şidedetlidir. Aniden başlayan gri-sarı ishal kısa süre içerisinde kanlı ve kötü kokulu bir ishale dönüşür.erken dönemde ateş olabilir. 8haftalıktan küçük yavrularda miyokarditis kaynaklı hızlı ölümler gerçekleşebilir. Kanlı ishal görülen köpeklerde hızlı test kitleri uygulanarak parvovirüs açısından değerlendirilmelidir.
Şiddetli kanlı ishal görülen olgularda intravenöz sıvı ve elektrolit uygulanır. Antibakteriyel ajanlar, kusma önleyiciler , mdie koruyucular uygulanarak hasta yoğun bir bakıma alınmalıdır. Genel bir uygulama olarak kusması kesilen köpeklere 1-2 gün gıda verilmemelidir.az yağlı kolay sindirilebilir gıdalar az miktarda suyla verilebilir.
Kanlı ishal infeksiyonundan kurtulan köpeklerde oluşan bağışıklık en az 20 ay veya yaşam boyu sürebilmektedir.infeksiyon sonucu oluşan antikor titresi nekadar yüksekse korunma düzeyi ve süresi okadar yüksek olur. Parvovirüsten korunmak amacıyla inaktif ve modifiye canlı aşılar uygulanabilir. Ve bu aşılar iyi bir bağışıklık sağlar.aşılamalar 6-9-12-15-18. Haftalarda yapılmalı ve yıllık olarak tekrarlanmalıdır. Rotweiler ırkı köpeklere 18. Haftadan sonra 1 aşı daha uygulanır. 6 haftalıktan küçüklere modifiye canlı aşı kullanılmaz. İlk aşıdan sonra aşı etkisini gösterinceye kadar gecen 2-3 haftalık riskli süre içerisinde immun sistem güçlendiriciler ile destek alınabilir. Doberman pincher ve rotweiler ırkı köpeklerde diğer ırklara oranla parvovirüs infeksiyonları daha sık görülür. Temmuz- eylül ayları arasında diğer aylara göre daha sık görülür. Kısırlaştırılmamış köpeklerde kısırlaştırılmamışlara oranla daha sık görülür.
Vet.Hek. İbrahim Tugay ATEŞ