Otocariasis (Kulak Parazitleri)

Otocariasis (Kulak Parazitleri)

Hastalığın nedeni nedir?

Dış kulak yolunun yangısı ile karekterize paraziter bir enfeksiyon olan otocariasis’in şekillenmesine Otodectes synotis, Notoedres cati ve daha az olarakta Pseroptes communis gibi uyuz böcekleri neden olabilir. Ayrıca Demodex ve Sarcoptes cinsi uyuz böcekleride kedilerde otocariasise neden olabilir.

Kedilerde, oldukca sık görülen bu hastalığa karşı bir yatkınlık söz konusudur. Öyleki kedilerde görülen yangılı kulak hastalıklarının çok büyük bir kısmını otocariasisler oluşturmaktadır.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Dış kulak şekillenen yangıya bağlı olarak ilerleyen devrelerde dermatitis gelişebilir. Hastalığın bulaşması kolay olduğundan özellikle bir arada yaşayan kedilerde yaygın olarak gözlenir.

Gerekli tedaviler ve önlemler alındığı taktirde tedavisi sağlanabilen bu hastalığın varlığı söz konusu olduğunda mekanın ve hastanın kullandığı eşyaların dezenfeksiyonuna özen gösterilmelidir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Klinik olarak en spesifik bulgulardan biri şiddetli kaşıntıdır. Ayrıca koyu kıvamlı kepek unu veya kahve telvesi gibi kıvamlı bir sızıntının varlığı dikkat çekicidir.

Sürekli kulağı kaşımak isteği vardır. Arka ayağını kullanarak sürekli kulağı kaşıması ve başın sallanması tipik bir klinik tablo yaratır.

Dış kulak yolunda akut bir dermatitis şekillenebilir. Buna bağlı olarak kanalda konjesyonlu odaklar görülebileceği gibi ilerleyen durumlarda kulak yolunda kalınlaşma ve kabuklanmalarda görülebilir.

Nasıl önlem alabiliriz?

Hastalığın şekillenmesinde uyuz etkenlerinin varlığı esas olduğundan enfekte olmuş malzemelerin kullanılmaması, düzenli kulak temizlikleri ve rutin kontroller özellikle sokağa çıkan kedilerde faydalı olabilir.

Sonuç

Teşhisi kolay, ancak inatçı vakalarda tedavisi uzun sürebilen bir hastalıktır. Nüks etme kabiliyetinde olan hastalık özellikle kaşıntıya bağlı olarak kulak yaralarının sebebini oluşturabileceği gibi huzursuzluğa da neden olabilir.