Otitis Interna (İç Kulak İltihabı)

Otitis Interna (İç Kulak İltihabı)
Hastalığın nedeni nedir?

İç kulak yangısı olan otitis interna’nın şekillenmesinde orta kulak iltihabının yayılması en önemli etkendir

Kedilerde kulak kepçesinin dik yapısı ve kulak yolunun daha kısa olması nedeniyle kulakta yangısel durumlar pek sık şekillenmez. Bu nedenle kedilerde nadiren görülür.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

İç kulak yangısı nadir görülen bir hastalık olmasına karşılık klinik olarak gözlemlenebilen belirtileri orta kulak iltihabına benzediğinden tam bir tanının konulması beyine ait komplikasyonların görülmesi ile olur. Kesin tanı röntgen ve tomografi bulguları ile yapılabilir.

Tedavisinde olumlu sonuç alınamayan orta kulak yangılarında olası iç kulak yangısına yönelik araştırmaların yapılması faydalıdır.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

İşitme kaybı, denge bozuklukları, sallantılı yürüyüş, göz küresinin istem dışı hareketleri gibi belirtiler gözlenebilir.

Ayrıca, başın hasta kulak yönünde eğik tutulması ve ilerleyen durumlarda boyun kaslarının tamamen kasılmasına bağlı olarak başın sürekli eğri tutulması gibi bulgular da görülebilir.

Nasıl önlem alabiliriz?

Kulak bakımının düzenli yapılması, dış kulak ve orta kulak iltihaplarında gerekli tedavilerin düzenlenmesi hastalığın oluşumunu yüksek oranda önleyebilir.

Özellikle, kedilerde sık gözlenen kulak uyuzu vakalarında tedavide gecikilmemesi gereklidir.

Sonuç

Otitis interna, iç kulaktaki labirent yapıya ve kemik yapısını dolduran sıvıya yayılarak beyin zarlarının yangısına ve bu durumun ilerlemesi sonucu beyninde etkilenmesi ile ölüme neden olabileceğinden önemlidir. Bu yüzden kulak uyuzu problemi yaşayan kediler düzenli takip edilmeli ve tedavi için inatçı olunmalıdır.