Otomycosis (Kulak Mantarı)

Otomycosis (Kulak Mantarı)
Hastalığın nedeni nedir?

Kulak yolunu etkileyen mantarlar nedeniyle şekillenen bir enfeksiyondur. Özellikle yüzmeyi seven köpeklerde daha sık görülür.

Köpeklerde otomycosa neden olan ve önem taşıyan mantar türleri arasında Candida albicans en sık görülen türdür. Ayrıca, Aspergillus ve Pseudomonas türleride otomycosa neden olan mantar türlerindendir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Kulak kanalında doğal olarak bulunan mantarlar, banyo veya yüzme sonrasında nemli kalan kulakta çoğalarak enfeksiyona neden olur. Tek taraflı veya çift taraflı şekillenebilir.

Sarkık kulaklı köpeklerde kanalda yeterli havalanmanın olmaması da hastalığın gelişimine etki eden önemli bir faktördür.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Otomycose olaylarında spesifik belirti kaşıntıdır. Kaşıntının şiddetine bağlı olarak, kulağını bir yerlere sürme, arka ayaklarda pandül hareketi ile sürekli kaşıma gibi bulgular görülebileceği gibi kulak kepçesinde tahriş veya sıyrık tarzında yaralarda şekillenebilir.

Kulak kanalında sızıntı artışı görülebilecek diğer bir belirtidir. Kokulu sarı veya yeşilimsi olabilen bu sızıntıya bağlı kabuklanmalar ve ilerleyen olgularda kızarıklıklar görülebilir. Kulak kanalında şekilenen yangıya bağlı olarak ağrı olabilir.

Çoğunlukla kulağının temizliği sırasında ulaşılamayan kulak yolundaki kaşıntının giderilmesi söz konusu olduğundan kulak temizliği ve dıştan friksiyonlar rahatlatıcıdır.

Nasıl önlem alabiliriz?

Periyodik olarak kulak temizliğinin yapılması, kanalın girişini tıkayan kılların kesilmesi ve kanalın havalanmasına olanak sağlanması, banyo ve yüzme sonrasında dış kulak yolunun kurulanarak nemliliğin giderilmesi gibi önlemler ile hastalığın oluşması engellenebilir.

Sonuç

Köpeklerde pek sık görülmeyen ve lokal uygulamalar ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.

Ancak kulağın temizlenmesi sırasında dikkatli davranılmalı ve hafif friksiyonlar ile kanal temizlenmelidir. Aksi halde konjesyon ve kabuklar nedeniyle kanamalar olabilir.