Acne (Kıl Kökü İltihabı)

Acne (Kıl Kökü İltihabı)

Hastalığın nedeni nedir?

Kıl kökleri ve yağ bezlerinin yangısı olan aknenin oluşumunda en büyük rolü bakteriler oynamaktadır. Yağ bezlerinin dışa açılan kanallarındaki tıkanmalar ve kıl köklerini etkileyen bir dejenerasyon nedeniyle oluşmaktadır.

Ayrıca uyuz, distemper ve ekzama gibi hastalıklarda akne oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir ve çoğunlukla bu hastalıkların seyri sırasında semptom olarak görülülebilir.

Devamlı sürtünme ve kimyasal maddelerin mekanik olarak yağ bezlerini ve kanallarını etkilemesi sonucuda oluşması mümkündür.

Özellikle kısa tüylü köpekler akneye daha yatkındır.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Yağ bezinin veya kıl kökünün zarar görmesi nedeniyle veya kanallarının tıkanması sonucu yağ bezlerinde sekresyonun dışa atılamaması nedeniyle yangı şekillenir. Bakterilerin olaya karışması ile iltihap başlar ve bunun sonucu akne şekillenir.

Hastalığın yayılımı bu iltihabın çevre kıl köklerine bulaşması sonucunda olur ve ilerlemiş vakalarda yaygın kılsız alanlar oluşabilir.

Özellikle saborrhoea?nın (yağ bezlerinin aşırı çalışması, yağlanma) varlığında aknenin oluşma oranı daha yüksektir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

İlk görülen belirti kıl kökünde çoğunlukla hafif yangılı bir kızarıklıktır. Daha sonra içleri iltihaplı değişik büyüklükte nodüllerin oluşumu ile karekterizedir. Çoğunlukla bölge ağrılıdır ve hafifçe basınç uygulandığında nodül kolaylıkla patlar ve iltihap dışarı akabilir. Kıl köklerinin ileri derecede etkilendiği durumlarda yaygın tüy dökülmeleri olabilir.

Kir ve yağ birikiminin yoğun olduğu ağız ve çene bölgesinde sık şekillenir. Ayrıca köpeklerde burun üzerinde ve ayaklarda da oluşabilmektedir.

Hastalığı nasıl önleyebiliriz?

Genç köpeklerde daha sık şekillenen ve nüksetmeye müsait bir yapıda olan aknelerin oluşumunu önleyebilmek için deri temizliğine itina göstermek ve bölgesel kir birikimlerini önlemek gibi koruyucu tedbirler almak gereklidir. Ayrıca oluşan iltihapların çevreye dokulara bulaşması da önlenmelidir.

Sonuç

Hastalığın tedavisi bazı vakalarda oldukça uzun (8-12 ay) olabilmektedir. Ancak tamamen tedavi edilseler dahi bir süre sonra nüksler görülebilir.