Periodontitis (Dişin Çevre Dokularının İltihabı)

Periodontitis (Dişin Çevre Dokularının İltihabı)
Hastalığın sebebi nedir ?

Periodontium’un mikrobik kaynaklı iltahaplanmasına genelde periodontal hastalık denir. Periodontium, dişi destekleyen yapıyı içerir (gingiva, alveolar kemik, periodontal ligament ve comantum).

Periodontitis ise gingivitis ile birlikte görülen ve dişi destekleyen yapının tahrip olduğu periodontal bir hastalıktır.

Diş üzerinde, kirlerden oluşan plaklar içinde, bakteriler gelişir ve hastalığın temelini oluştururlar. Plaklar içinde gelişen bu bakteriler bitişik dokulara da yerleşerek onlarıda tahrip ederler.

Hastalığın belirtileri nelerdir ?

Diş etlerinde geri çekilmeler başlar,
Zaman içinde dişlerde sallanmalar ortaya çıkar,
Aynı dönemlerde gingivitisde görülür,
Ağız kokusu genelde vardır,
Yüzde şişmeler olabilir,
Aksırma ve tıksırmalar olabilir,
Oronasal fistüller oluşabilir.

Nasıl önlem alabiliriz ?

Periodontitis sorunu olan hastaların gingivitis olan hastalara göre daha sık diş temizliğinin yapılması gerekir. Periodontitisli hastaların diş temizliği yapıldığı zaman tekrar plak oluşumunu geciktirebilmek için dişlerin parlatılmasıda gerekir. Tüm bu işlemler yapılırken diş yüzeyinde her hangi bir çiziğe neden olunmamalıdır. Çünkü çizik ve girintiler bakteri plağının oluşumunu oldukça hızlandırırlar.

Tüm bunların yanısıra ağız kontrolları ve diş fırçalamanında düzenli olarak yapılması gerekir. Köpekler ve kediler için uygun bir diş fırçası ve diş macunu kullanılması daha iyi sonuç verecektir.