Prolapsus Uteri (Uterusun Dışarı Çıkması)

Prolapsus Uteri (Uterusun Dışarı Çıkması)
Tanım

Uterusun kendi içinden geçip ters bir şekilde dışarı çıkmasına prolapsus uteri adı verilir. Köpeklerde nadir görülür. Genellikle uterusun gevşek ve atonik bir durumda olduğu doğum sonrası veya yavru atma sonrası şekillenebilir. Köpeklerde kornulardan birinde yavru varken diğer kornuda da prolapsus şekillenebilir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Prolapsus oluşumunda uterus ligamentlerinin uzun oluşu ve şiddetli ıkınmalar predispoze faktörlerdir. Uzun süren güç doğum sonrasında şekillenme olasılığı daha fazladır.

Ayrıca yavru zarlarının atılamadığı durumlarda uterusta kontraksiyonlar devam edeceğinden prolapsus riski artar.

Uterusun prolabe olabilmesi için cervix uterinin açık olması gerekir. Annenin hormon düzeyinin rolü büyüktür. Doğum sonrası yetersiz hormon salgılanması uterusun ve cervix uterusun eski halini almasının gecikmesi prolapsus şekillenme riskini artıran faktörlerdendir.

Sonuç

Prolapsus şekillendi ise reddedilme işlemi geciktirilmemelidir. Çünkü cervix uterinin daralması söz konusudur bu durumdada reddetmek daha güç olabileceği gibi dışarı çıkan uterus ödemleşebilir, enfekte olabilir ve çok ileri durumlarda damarların baskılanmasına bağlı olarak gangren şekillenebilir.

Köpeklerde doğum sırasında kornulardan birinde yavru varken diğer kornunun prolabe olarak dışarı çıkmasıda söz konusu olabilir ancak ender görülür.

Prolapsus uterinin tedavisi operatif olarak yapılır. Dışarı dönmüş uterus temizlendikten sonra içeri konulabileceği gibi laparatomi yapılarakta uterus içeri alınabilir. Genellikle tekrar yavru almak istenmiyorsa uterusun amputasyonu tercih edilir.