Midede Yabancı Cisim
Hastalık sebebi nedir?
Genellikle yavru ve genç kedilerde görülen bu durum bazen çok tehlikeli olabilmektedir. Kedilerde yabancı cisim yutma alışkanlığı genellikle Siyam kedilerinde görülmektedir.
Yutulan nesneler içinde silgi, bez parçaları, özellikle çorapların naylon yapıda olanları, küçük oyuncaklar, lego parçaları ve buna benzer yutulabilecek herşey vardır.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Kusma hastalığın en önemli belirtisidir ve yutulan cisimin boyutları ile doğru orantılıdır. Eğer yutulan parça büyükse kusma sayısıda o kadar fazladır. Kusma sayısının çokluğuna göre 2 ile 4 gün içinde dehidrasyon şekillenebilir.
İştah kaybı çoğu vakada vardır. Ancak cisim barsaklara geçip bir tıkanmaya neden olmadıysa iştah kolay kolay kesilmez ve buda bazen yanılgılara düşmeye sebeb olabilir.
Eğer yutulan nesne ip veya kumaş tarzı bir şey ise tespit etmek oldukça zordur.
Nasıl önlem alabiliriz?
Mümkün olduğu kadar yavru kedileri kontrol altında tutarak yabancı cisimleri yemelerine engel olmak gerekir. Bu süreç yavrular en azından 6 aylık olana kadar sürmelidir.
Eğer bir şey yuttuğu düşünülüyorsa hemen doktora bildirilmeli ve ne yapılması gerektiği öğrenilmelidir.
Sonuç
Yutulan cisimler eğer büyük değillerse veya barsaklara geçmemişse çoğunlukla kusularak atılır. Ancak cismin çıktığından emin olana kadar hasta kontrol altında tutulmalıdır.
Midedeki cisim batıcı özellikteyse midenin delinmesine veya yaralanmasına sebeb olabilir. Bu durumda değişik komplikasyonlar (Gastritis veya Peritonitis) ile karşılaşılabilir.
Ayrıca batıcı karakterdeki cisimlerin kusularak geri atılmasıda pek mümkün olmadığından tek çare operatif tedavidir.