Böbrek Kistleri
Hastalığın nedeni nedir?
Böbreklerde görülen kistler basit kistler ve retensiyon kistleri olarak iki çeşittir.
Basit kistler, çevresi ince çeperli ve içleri sıvı dolu birkaç kesecikten oluşan yani multioculer (çoklu) yapıda kistlerdir. Tam olarak oluşum nedeni anlaşılamamış olan bu kistlerin tubuluslar ile glomerulusların birleşmesindeki bozukluklar veya eksiklikler nedeniyle şekillendiği kanısı savunulmaktadır.
Retensiyon kistleri basit kistlere oranla daha küçük yapıda ancak daha çok sayıda kistlerdir. Bu kistler çoğunlukla böbreklerde şekillenen bir yangı sonucu sekunder olarak şekillenirler. Özellikle nefritis, gromerulonefritis ve tubuler nefrosis sonucunda şekillenme oranı yüksektir.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
Basit kistlerin varlığı önemli klinik görüntüye neden olmaz. Ancak böbreklerde yangının varlığı gibi durumlarda enfekte olabilirler. Böyle bir durum söz konusu olduğunda idrar miktarında artma, kanlı idrar ve üremi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Retensiyon kistlerinin oluşumunda primer bir böbrek yangısı söz konusu olduğundan kistin oluşumundan sonraki seyri daima asıl hastalığın seyri ile paralel olarak gelişir. Primer hastalığın tedavisinde gecikilmesi ile kronik bir hal alabilir ve böbreğin fonksiyonlarına engel olabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Basit kistler, böbreklerde bir enfeksiyon durumu söz konusu değilse hiç bir klinik belirtiye neden olmaz. Bir enfeksiyon durumunda ise kanlı ve bol miktarda idrar çıkarma ve ilerleyen durumlarda üremi görülebilir.
Retensiyon kistlerinin varlığında görülebilen klinik belirtiler ise daima asıl hastalığa ait belirtilerdir ve klinik olarak böbrek yangısı olarak değerlendirilir.
Sonuç
Çoğu zaman klinik belirtiye neden olmayan ve böbrek hastalıklarına ait klinik tanı amacıyla yapılan röntgen veya ultrason bakıları sırasında varlığı tespit edilen böbrek kistleri, böbreklerde bir fonksiyon bozukluğuna neden olmuyorsa hiç bir müdahale yapılmaz. Ancak yaygın bir hal alarak böbrek fonksiyonlarında aksamalara neden olduğu durumlarda kısmi veya total nefrektomi yapılarak uzaklaştırılmalıdır.