Exophthalmus (Göz Çıkığı)

Exophthalmus (Göz Çıkığı)
Hastalığın nedeni nedir ?

Göz çıkıkları apse, tümör ve yabancı cisimler yanında göz içi basıncının artışına neden olan hastalıklar ve glaukom nedeniyle şekillenebilir. Ayrıca çene çıkıkları ve bölgenin darbe alması gibi bir nedene bağlı olarak da şekillenebilir.

Kedilerde göz çukurunu çevreleyen kemiklerin fibröz yapıda oluşu hastalığa karşı yatkınlık nedenidir.

Hastalığın gelişimi nasıldır ?

Kedilerde göz çıkıkları; kısmi ve tam olarak iki şekilde gelişebilir.

Kısmi göz çıkığında, göz küresinin bir kısmı dışarıya doğru çıkık durmaktadır. Görme ve göz refleksleri kaybolmamıştır, tek gözde veya iki gözde şekillenebilir. Göz kapakları göz küresini kapatamaz ve dışarı doğru çıkık durur.

Tam göz çıkığında, göz küresi tamamen dışarı çıkmıştır ve göz sinirlerinin hasarına bağlı olarak görme ve göz refleksleri kaybolmuştur.

Tam göz çıkıkları çoğunlukla tek taraflı şekillenmektedir.

Hastalığın belirtileri nelerdir ?

Klinik belirtiler gözün kısmi veya tam çıkıklarında farklı olarak şekillenir ve farklı bir seyir izler.

Kısmi çıkık olgularında; göz kapakları gözü tam olarak kapatamadığından gözde kuruma, konjunktivitis, mukozalarda hiperemi ve şişkinlik gibi belirtiler görülebilir. İleri dönemlerde keratitis şekillenme olasılığı yüksektir.

Tam çıkık olaylarında; göz küresinin göz çukurundan tamamen dışarı çıkması ve göz sinirlerinde deformasyon söz konusudur. Görme ve pupillar refleks tamamen kaybolmuştur.

Kornea da kuruma ve erozyonlar yanında irinli göz yangılarının şekillendiği de görülür.

Sonuç

Göz küresinin dışarı çıktığı durumlarda operatif olarak müdahale edilmelidir.

Ancak göz küresinin ağır hasar gördüğü veya geri dönüşümün mümkün olmadığı durumlarda göz küresinin ekstirpasyonu gereklidir.