İdrar Kesesi Tümörleri

İdrar Kesesi Tümörleri
Hastalığın nedeni nedir?

Tam olarak oluşum nedeni açıklanamayan idrar kesesi tümörlerine ileri yaşlardaki kedilerde rastlanılmaktadır. Bu tümörler primer olarak şekillenebileceği gibi metastaz sonucuda şekillenebilir.

İdrar kesesi tümörleri epitelial, epitelial olmayan ve mix tümörler olarak, yayılışlarına göre yüzlek ve infiltratif olarak sınıflandırılabilir.

Epitelial tümörler iyi huylu ve kötü huylu tümörler olabilir. Epitelial olmayan tümörler ise kas tümörleri, vasküler tümörler ve fibroblastik tümörler olabilir.

Kedilerlerde papillom, adenom, adenocarcinom, transisyonel cell carsinom, hemangiom, hemangiosarcom, fibrom, myxom, rhabdomyosarcom gibi tümörler oluşabilir.

Kedilerin karsinojenleri metabolize etme yetenekleri köpeklere göre daha yüksektir. Karsinojenlerin etkisini büyük oranda tolere ederler ve daha düşük oranda zararlı metabolit oluşumu söz konusudur. Buna bağlı olarak da kedilerde idrar kesesi tümörleri daha az görülür.

Hastalığın hazırlayıcı nedenleri nelerdir?

Kronik yangılar, virüsler, endogen ve eksogen karsinojen (kanser yapıcı madde veya etken) ler tümörlerin şekillenmesinde kolaylaştırıcı faktörlerdir.

Hastalığın gelişimi nasıldır?

Tümörün karakteri yani iyi veya kötü huylu oluşu hastalığın seyrini etkileyen en önemli faktördür. Benign (kötü) karakterli ve metastaz yapma eğiliminde olan ilerleyici tümörlerde kısa sürede çevre organlara yayılma söz konusu olduğundan hastanın geleceği büyük oranda olumsuzdur.

İnfiltrasyon özelliği olan saplı tümörlerin, papillom tarzı üremelerin ve iyi huylu tümörlerin varlığında, operatif olarak çeşitli yöntemler ile tümör uzaklaştırılabilir ve daha olumlu bir gelişme sağlanabilir.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Klinik olarak görülebilecek en belirgin semptom kanlı idrardır. Sık sık idrar yapma isteği söz konusudur ve şiddetli bir ıkınma görülebilir. İstem dışı damla damla idrar kaçırma görülebilir. Bu durum özellikle büyük çaplı tümörlerin varlığında daha sık karşılaşılan bir semptomdur.

İdrar kesesine radyopakt bir madde uygulanarak yapılan radyoğrafik bakı ile tam bir tanı yapılabileceği gibi tümörün boyutu da görülebilir.

Sonuç

İdrar kesesi tümörlerinde de diğer tüm tümörlerde olabildiği gibi nüksler görülebilir. Teşhisi ve tanısı kolay olmasına karşın tedavisi her zaman olumlu sonuçlanmayabilir. Damla damla idrar kaçırma kalıcı bir semptom haline gelebilir.